10. helmikuuta 2016

Karpalo-kinuskijäätelö

Karpalo-kinuskijäätelö on yksi ehdottomista jäätelösuosikeistani. Kotitekoinen voittaa useimmat kaupan perusjäätelöt heittämällä, varsinkin kun jaksaa tehdä jäätelön pitkän kaavan mukaan ja laadukkaista raaka-aineista.

Karpalo-kinuskijäätelö
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
pari hyppysellistä merisuolaa
2 dl vispikermaa
3 dl kevytmaitoa
125 g valkoista sokeria
1 ml vaniljajauhetta
4 kananmunan keltuaista
1,5 dl kotimaisia karpaloita

Keitä ensin kinuski. Laita kerma, fariinisokeri ja suola kattilaan, anna hautua hieman kuplien. Hämmennä keitosta koko ajan, jotta se ei pala pohjaan. Kinuski on valmista, kun se on tummaa ja hieman paksua. Tee vesilasitesti varmistaaksesi asian.

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Lisää vaniljajauhe kattilaan ja kiehauta seos samalla hiljalleen sekoittaen. Laske hieman lämpöä ja anna seoksen hautua 15 minuutin ajan välillä edelleen sekoitellen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä massa noin kädenlämpöiseksi.

Riko kananmunankeltuaisten rakenne rikki kulhossa ja valuta keltuaismassa vähitellen kermamaidon joukkoon. Nosta taas varovasti lämpöä ja hämmennä seosta liedellä, kunnes se sakenee. Varo keittämästä. Jäähdytä massa sitten jääkaappikylmäksi.

Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna koneen pyöriä, kunnes jäätelö on paksuhkoa. Lisää loppuvaiheessa karpalot ja kinuski jäätelömassan joukkoon ja anna pyöriä vielä hetken kunnolla sekaisin. Kaavi jäätelö pakasterasiaan ja anna sen pakastua vielä vähintään tunnin verran ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa aivan hurjan hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisin kuin moni muu keittiöstämme lähtöpassit saanut härpäke, jäätelökone on osoittautunut kyllä ihan loistavaksi hankinnaksi. Näistä kokeiluista ei saa tarpeekseen :)

      Poista