16. syyskuuta 2014

Lähi-idän lohi ja tabbouleh

Tuossa eräänä päivänä tuli jälleen kerran mieleen, että kalaa pitäisi syödä auttamatta useammin. Tuumasta toimeen ja kaupasta matkaan jälleen kerran se tuttu norjalainen lohifileen palanen.

Tällä kertaa valmistimme siitä Lähi-idän maustein uunissa herkullisen annoksen - jälleen asekeleen lähempänä sitä viikoittaista kalansyöntikiintiötä! Kylkeen valmistimme maukkaan ja erittäin raikkaan tabboulehin, joka kruunasi kokonaisuuden loistavasti.

Tabbouleh perustuu löyhästi Cocina Marie -blogista löytyneeseen ohjeeseen. Baharat perustuu tähän reseptiin.

Lähi-idän lohi (2 annosta)
500 g ruodotonta merilohta
noin 2 rkl baharat-maustetta
merisuolaa

Hiero lohen pintaan mausteseos sekä suola, paista uunissa 175 asteessa kunnes lohen sisälämpö on 50 astetta. Tarjoa tabboulehin ja sitruunalohkon kera.

Baharat-mausteseos
2 rkl kokonaisia mustapippureita
2 rkl korianterin siemeniä
1 rkl kokonaisia maustepippureita
1 tl kardemumman siemeniä
0,5 tl kokonaisia neilikoita
1 rkl jeeraa
2 rkl paprikajauhetta
1 tl jauhettua kanelia
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää

Mittaa mustapippurit, korianterin siemenet, maustepippuri, kardemumma sekä neilikat mortteliin ja jauha hienoksi jauheeksi. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita. Tästä ohjeesta tulee reilumpi satsi, joten säilö ylijäämä johonkin purnukkaan.

Tabbouleh
2,5 dl bulgurjyviä
2,5 dl vettä
0,5 rkl merisuolaa
0,6 dl sitruunamehua (1 sitruuna)
0,6 dl hyvää oliiviöljyä (esim. athinolia)
mustapippuria
1 ruukku tuoretta persiljaa
0,5 ruukkua tuoretta minttua
1 punasipuli
250 g miniluumutomaatteja

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon suola ja bulgurjyvät. Peitä kannella ja anna hautua, kunnes vesi on imeytynyt ja jyvät pehmeitä. Purista joukkoon sitruunamehu ja sekoita mukaan myös oliiviöljy. Rouhaise mustapippuria maun mukaan bulgurin joukkoon.

Hienonna yrtit, silppua sipuli ja pilko tomaatit neljään osaan. Sekoita ainekset jäähtyneen bulgurin joukkoon. Anna makujen tasaantua hetken ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti