7. helmikuuta 2014

Runebergin kakku

Tänä vuonna innostuimme pyöräyttämään perinteisten Runebergin torttujen lisäksi myös Runebergin kakun. Taikinan rakenne toimi mainiosti isommassakin koossa ja valmiista kakusta tuli mukavan mehevä.

Runebergin kakku (pieneen irtopohjavuokaan)
50 g piparkakkuja
1,25 dl mantelijauhetta
1,5 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta
0,75 tl vihreän kardemumman kodista eroteltuja siemeniä
0,5 rkl vaniljasokeria
125 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl vispikermaa
1 ml karvasmanteliaromi

Kostutukseen:
0,5 dl vettä
0,5 rkl sokeria
1 rkl punssia

Koristeluun:
5 tl vadelmahilloa
n. 1 dl tomusokeria
tilkka vettä

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään.

Asettele pienen pyöreän irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka huolella. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sekoita sokeri ja pehmennyt voi haarukalla keskenään (sulata voita tarvittaessa ihan hetki, jotta se pehmenee). Lisää joukkoon kananmunat ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Jauha piparkakut hienoksi rouheeksi. Jauha kardemummansiemenet morttelissa jauheeksi (mieletön tuoksu!). Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita voiseokseen vuorotellen kermaa ja jauhoseosta. Lisää lopuksi karvasmanteliaromi. Varo vatkaamasta taikinaa yhtään ylimääräistä, jottei lopputuloksesta tule liian kuohkeaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasolla aluksi 200 asteessa 15 minuuttia. Vähennä lämpö 175 asteeseen, ja paista vielä 30 minuuttia.

Jäähdytä kakku ja irrota se varovasti vuoasta.

Sekoita kostutusliemi, tee haarukalla reikiä kakun pintaan ja valele kakkua kostutusliemellä.

Asettele tortun reunoille viisi hillosilmällistä vadelmahilloa.

Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään tasaiseksi, paksuksi tahnaksi. Siirrä tahna pieneen muovipussiin ja leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota vadelmahillosilmien ympärille sokerikuorruterenkaat. Siirrä kakku viileään ja tarjoile, kun se on vetäytynyt rauhassa muutaman tunnin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti